Prečo v Európe stále potrebujeme potravinové banky?

Európa je jedným z najbohatších regiónov sveta. Napriek tomu je viac ako 96 miliónov ľudí v EÚ (približne 22 % celkovej populácie EÚ) ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením. Pre niektoré domácnosti môže byť problémom aj poskytovanie výživných potravín, čo môže mať vážne zdravotné a sociálne dôsledky. Tu zasahujú „potravinové banky“. Zhromažďujú prebytočné potraviny a rozdeľujú ich ľuďom v núdzi. Ale ako to, že sa ľudia v jednom z najbohatších regiónov planéty musia spoliehať na potravinové banky?

Prezident FEBA pán Jacques Vandenschrik sa zúčastnil diskusie  „Debating Europe“ a hovoril o úlohe potravinových bánk v boji proti hladu a plytvaniu potravinami.

„My ako potravinové banky môžeme pomôcť 12,8 miliónom ľudí s obrovskou podporou viac ako 48 000 charitatívnych organizácií. Takže nedosahujeme ani polovicu ľudí, ktorí sú materiálne vážne znevýhodnení. To znamená, že títo ľudia si nemôžu dovoliť vyvážené jedlo každý druhý deň. Takže, ak sa ma pýtate, prečo ešte stále existujú potravinové banky, myslím, že odpoveď je zrejmá: pretože sú potrebné. A radi by sme videli spoločnosť bez potravinových bánk a bez charitatívnych organizácií, ale nejaký čas potrvá, kým sa tam dostaneme.“ povedal Vandenschrik.

Celú diskusiu si môžete prečítať v anglickom jazyku TU.

Zdroj: FEBA